Hrana pacienţilor din spitalele publice este din ce in ce mai puţină, pentru că prețurile alimentelor s-au mărit, iar bugetul alocat pentru fiecare pacient s-a menținut.
Managerii spitalelor atrag atenţia că această problemă trebuie rezolvată și că cei 11 lei alocați de statul român pentru cele trei mese pe zi ale unui bolnav nu sunt suficienți. Mai mult, medicul a spus că în 11 lei este aproape imposibil ca pacienții să primească alimente diversificate, bogate în nutrienți, care să le asigure necesarul de vitamine.
Pentru bolnavii de tuberculoză statul român alocă suma de 17,5 lei, dar medicii spun că nici suma aceasta nu este suficientă.
În acest context, Alexandru Rafila a declarat că se vor găsi rapid soluţii pentru creşterea normei de hrană pentru pacienţii din spitale, dar atrage atenţia că situaţia economică este "foarte dificilă".
COVID-19: Lockdown pe termen nelimitat în acest oraș
Mai mult, ministrul Sănătății a spus că a vorbit despre asta cu reprezentanții Casei de Asigurări, în urmă cu o lună.
"Sunt convins că vom găsi rapid o soluţie pentru pacienţii obişnuiţi. Suma de 20 de lei reprezintă o creştere semnificativă faţă de suma de 11 lei care există în momentul de faţă", a mai spus Alexandru Rafila.
Cum arată un MENIU, în spital. Ce mănâncă pacienții de 11 lei
Invitată în direct la "Neatza cu Răzvan și Dani" de la Antena 1, Beatrice Mahler a descris meniul pacienților internați în spital.
"Există a varietate de meniuri în spital, pentru că trebuie să respectăm regimurile pe care le au pacienții, dar cel mai ieftin meniu su cel mai sărăcăcios meniu prin diversitate aș spune este cel oferit persoanelor care au regim comun, adică cei care nu au diabet, nu au tuberculoză, nu au afecțiuni care să necesite o sumă mai mare.
Dacă ne uităm la cele trei mese, aș spune că micul dejun, care din recomandările nutriționiștilor trebuie să fie cel mai bogat caloric este cel mai sărac caloric și cel mai lipsit de diversitate, pentru că din suma alocată în acest moment este foarte greu să asigurăm acest lucru.
La micul dejun se mănâncă: pâine cu unt, ceai, poate mezel. Oul depinde, pentru că poate fi dat în fiecare zi pentru că nu sunt recomandate. Laptele este un aliment de lux, brânza la fel. Lipsesc legumele proaspete, lipsesc fructele proaspete. Nici măcar cereale cu lapte pe care le consumăm acasă și ni se par o alimentație chiar sănătoasă nu pot fi date în spital, pentru că laptele este scump pentru spitalele din România.
Citește continuarea pe DCMedical.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.