”Am trăit și am analizat evoluții extraordinare și colapsuri. Am văzut cum scad dobânzi de la 20% până la zero și mai jos... Am văzut cum piața de capital s-a prăbușit de două ori și cum acțiunile au explodat dincolo de orice valoare logică”, spune Grant. Iată 10 dintre cele mai importante lecții financiare le care l-a învățat de-a lungul anilor.
1. Secretul unei investiții de succes este faptul că toți vă dau dreptate, dar după. Dacă doriți să aflați care titluri merită atenția dumneavoastră, nu citiți mai departe de prima pagină a revistei de afaceri.
2. Nu știți ce să faceți cu banii, nu pentru că nu sunteți un om deștept, ci pentru că nimeni nu se naște învățat în acest domeniu. Cumpărăm scump și vindem ieftin pentru că așa fac majoritatea oamenilor. Mulți nu își pot controla emoțiile, iar lucrurile devin și mai dificile când vine vorba de bani. Dar folosind o analiză detaliată, veți putea trece mai ușor peste aceste sentimente.
3. Tot ce are legătură cu investițiile constituie un proces ciclic: prețurile, evaluările, entuziasmul mulțimii. Iar asta nu se termină niciodată. Cei mai mari investitori își dezvoltă un simț care să le permită să înțeleagă când piețele au atins euforia și când teama pune stăpânire pe rațiune.
4. Nu putem anticipa viitorul. În schimb, putem vedea cum mulțimea încearcă să se opună transformărilor, trecând cu vederea oportunități și șanse. Trebuie să vă opriți și să prindeți acest moment. Puteți prinde pulsul ciclurilor de piață și, din experiența acumulată, veți fi capabili să profitați de orice portiță, evitând dezastrul sau devenind un om bogat.
5. Orice idee bună este dusă la absurd, făcând-o periculoasă și contraproductivă. Spre exemplu, fondurile bursiere (ETF) sunt o idee excelentă. Ele permit investitorilor să-și diversifice, pentru o sumă modică, investițiile pe o multitudine de piețel Astăzi, ETF-urile reprezintă peste 23% din volumul total de tranzacții din SUA, iar valoarea lor trece de 3.000 de de miliarde de dolari. Până în 2025, piața ETF va atinge 25.000 de miliarde.
Citește și Horoscop 2021. Sfârșit de vară plin de SURPRIZE pentru unele zodii
6. Piețele sunt ineficiente. Pentru că oamenii care le gestionează nu sunt în toate mințile. Pentru că dacă aceste persoane ar fi gândit rațional, piața Nasdaq nu ar fi atins cote inimaginabile în 2000, iar băncile nu s-ar fi prăbușit din cauza obligațiunilor de mare risc în 2009.
7. Răbdarea este cel mai profitabil activ. Charlie Manger, un vechi partener al omului de afaceri Warren Buffett la Berskshire Hathaway, a explicat importanța răbdării în felul următor: ”Cum s-a format portofoliul Berkshire? Dacă ați fi urmărit acest proces, ați fi observat că Warren Buffett a realizat cele mai multe tranzacțiile sale stând pe loc și citind. Dacă doriți să aveți un succes nemaipomenit, stați liniștit și citiți cea mai mare parte a vieții”
8. Nu stați niciodată la coadă pentru a cumpăra orice. Stați la coadă numai pentru ceea ce merită. Aur, spre exemplu, are în 1980 costa 850 dolari/uncie și care, câțiva ani mai târziu, s-a apropiat de 2000 de dolari/uncie. Dar o singură dată este suficient.
9. Piețele se vor corecta întotdeauna și vor reveni la valori normale. De ce? Pentru că repară greșelile predecesorilor care au greșit furați de euforie. Dar când se întâmplă asta, durerea financiară devine greu de suportat pentru mulți. De aceea, mereu este bine să existe o rezervă de bani, pentru a prinde momentul, oportunitatea scăpată de alții și pentru a evita dezastrul.
10. Nu vă supraestimați curajul, pe care îl puteți manifesta când ceva nu merge cum trebuie. Țineți cont de toți factorii, analizați, studiați. Și nu permiteți nimic să vă influențeze judecata. Urmăriți cu mare atenție cifrele și aveți încredere în intuiție, nu vă lasați ghidați de emoții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.