Potrivit unui comunicat transmis de Transgaz Bursei de la Bucureşti, UniCredit Bank a coordonat creditul sindicalizat în calitate de Aranjor Principal Mandatat Coordonator, Bookrunner, Creditor, Agent de Documentaţie şi Plăţi şi Agent de Facilitate. Băncile participante în tranzacţie, în calitate de Aranjori Principali, sunt: Banca Transilvania, Banca Comercială Română, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank şi CEC Bank.
"Am fost preocupaţi mereu de asigurarea unui mix de finanţare competitiv pentru finanţarea programului de investiţii astfel încât să reuşim obţinerea celor mai bune rezultate, a celor mai bune performanţe. Scopul împrumutului sindicalizat îl constituie asigurarea finanţării/refinanţării cheltuielilor aferente proiectelor de investiţii strategice cuprinse în Planul de Dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport (SNT) gaze naturale aprobat de ANRE, investiţii strategice susţinute de Guvernul României şi menite să contribuie în mod real la îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă şi competitivă a infrastructurii de transport al gazelor, la asigurarea şi consolidarea securităţii şi solidarităţii energetice naţionale, regionale şi europene", a declarat Ion Sterian, director general al SNTGN Transgaz SA, citat în comunicatul companiei.
Sursa de finanţare contractată împreună cu alte surse de finanţare disponibile Transgaz va fi utilizată atât pentru proiecte de investiţii strategice cuprinse în Planul de Dezvoltare al SNT cât şi proiecte care permit racordarea la sistemul de transport gaze naturale a localităţilor de pe teritoriul României, a precizat acesta.
Sterian a arătat, în context, că este de importanţă strategică ca gazele naturale extrase din Marea Neagră să fie transportate prin SNT pe piaţa românească şi europeană, pentru a spori securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România şi UE şi a garanta aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor interni şi din regiune.
"Dintre aceste proiecte menţionez: Gazoductul Tuzla -Podişor, BRUA faza II, Conductele de transport gaze naturale Gherceşti - Jitaru; Prunişor - Orşova - Băile Herculane - Jupa; Conducta de transport gaze naturale DN 600 Mihai Bravu-Siliştea şi transformarea în conducta godevilabilă; Alimentarea cu gaze naturale a centralei de cogenerare Mintia; Creşterea capacităţii de transport a SNT şi a siguranţei aprovizionării cu gaze naturale a Sucursalei Electrocentrale Işalniţa şi a Sucursalei Electrocentrale Turceni. Transgaz are de asemenea programate investiţii pentru dezvoltarea SNT pe noi direcţii de consum în scopul asigurării transportului gazelor destinate unor sisteme de distribuţii gaze naturale nou înfiinţate şi alimentării a noi consumatori racordaţi, pentru modernizarea şi retehnologizarea SNT, investiţii pe care le susţine din fonduri proprii", a adăugat directorul general al companiei.
La rândul său, Raluca Popescu, vicepreşedinte executiv Corporate UniCredit Bank, a adăugat că Transgaz este una dintre cele mai importante companii din sectorul energetic naţional şi ocupă a patra poziţie în topul operatorilor de transport şi sistem gaze naturale din Uniunea Europeană, după lungimea infrastructurii de transport gestionate.
"Transgaz S.A. este astăzi una dintre cele mai importante companii din sectorul energetic naţional, este unicul operator al Sistemului Naţional de Transport gaze naturale din România şi ocupă a patra poziţie în topul operatorilor de transport şi sistem gaze naturale din Uniunea Europeană, după lungimea infrastructurii de transport gestionate. Este o companie listată la bursă şi are implementat sistemul de guvernanţă corporativă, fapt ce sporeşte încrederea noastră în capabilitatea managementului companiei de a implementa în mod eficace strategia naţională în domeniul transportului intern şi internaţional de gaze naturale", a susţinut Raluca Popescu.
Bogdan Cernescu, director executiv Corporate Banking, BCR, a precizat că această finanţare sindicalizată demonstrează capacitatea Transgaz de a realiza proiecte importante, cu multiple beneficii.
"Susţinem proiectele majore de infrastructură, care consolidează securitatea energetică şi rolul strategic al României în regiune. Iar această finanţare sindicalizată demonstrează capacitatea Transgaz de a realiza proiecte importante, cu multiple beneficii. De la creşterea accesului utilizatorilor finali la reţeaua de gaze, la îmbunătăţirea siguranţei în aprovizionare şi dezvoltarea interconectării reţelelor de gaze. Toate acestea sunt componente esenţiale pentru stabilitatea şi fiabilitatea energetică, atât pe plan local, cât şi european", a afirmat Bogdan Cernescu, în comunicatul citat.
Directorul Executiv Mari Clienţi Corporativi de la Banca Transilvania, Cosmin Călin, a subliniat că prin această finanţare BT îşi reafirmă interesul pentru susţinerea economiei româneşti şi a proiectelor de importanţă strategică pentru România.
"Prin această finanţare reafirmăm interesul Băncii Transilvania pentru susţinerea economiei româneşti şi a proiectelor de importanţă strategică pentru ţara noastră. Suntem onoraţi că am avut ocazia să contribuim la structurarea şi închiderea cu succes a acestei tranzacţii. De asemenea, suntem convinşi de capacitatea Transgaz de a duce la bun sfârşit aceste proiecte de investiţii", a afirmat Cosmin Călin.
Cătălin Cepişcă, senior director în Departamentul Energie al Raiffeisen Bank România, a reafirmat angajamentul băncii de a susţine tranziţia la economia verde, utilizând surse de gaze disponibile în România.
"Suntem bucuroşi că am contribuit şi, alături de celelalte bănci participante, am acordat finanţarea într-un termen scurt, dar cu beneficii pe termen lung prin susţinerea planului de investiţii în reţeaua naţională de transport. Această finanţare confirmă încă o dată angajamentul Raiffeisen Bank şi al partenerului nostru de a susţine tranziţia la economia verde, utilizând surse de gaze disponibile în România, prin crearea coridoarelor de transport necesare pentru a investi resursele în economia locală", a precizat Cepişcă.
Preşedintele CEC Bank, Constantin Neacşu, a amintit că pentru banca pe care o reprezintă este o tradiţie să fie alături de companiile româneşti.
"Pentru CEC Bank este deja o tradiţie să fie alături de companiile româneşti, fie că vorbim despre IMM-uri, fie că vorbim despre companii de calibru, de importanţă naţională, cum este Transgaz. Ne bucurăm că am avut ocazia să sprijinim această tranzacţie cu proiecte de mare impact pentru sectorul nostru energetic", a declarat Neacşu.
Transgaz a afişat un profit net de 241,94 milioane de lei după primul trimestru al acestui an, în creştere cu 93% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, potrivit Rezultatelor financiare trimestriale la 31 martie 2024.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.